Įsidarbinimo galimybės Šiauliuose: lengviau vyrams ar moterims?

2014-10-20

Lyčių diskriminacija yra nesenstanti problema, kuri nuolatos susilaukia įvairių atgarsių. Manoma, kad vyrams suteikiamos platesnės galimybės įsitvirtinti darbo rinkoje, tuo tarpu moterų – ribotos. Kokia situacija Šiaulių mieste ir kokie darbo skelbimai vyrauja?

Vyriški ir moteriški darbai

Vartant darbo skelbimus vis dar galima pastebėti, jog vieni darbai skirti būtent vyrams, kiti – moterims. Šiauliuose moterims dažnai siūlomas kirpėjos, auklės ir pardavėjos darbas. Vienas retesnių, bet būtent moteriškai lyčiai skirtų skelbimų – produkcijos kontrolierės darbas. Susidūrusioms su ūkiu moterims siūlomas melžėjos darbas su apgyvendinimu.

Skelbimų vyrams kur kas daugiau: ieškomas inžinierius, statybininkas, serviso vadovas, autošaltkalvis, mechanikas, baldų surinkėjas, stalius, elektrikas, ūkvedys, mūrininkas ir t.t. Nors tokių skelbimų apstu, daugelio darbdavių sąlyga – kuo didesnis darbo stažas konkrečioje srityje, kvalifikacija. Daugumai vyrams skirtų darbų akivaizdžiai reikalinga fizinė jėga.

UAB „Personalo valdymo sistemos“ direktorė Sonata Jasėnaitė sako, jog Šiauliai – labiau gamybos ir pervežimų miestas, kuriame vyrauja techninis darbas, todėl pasiūlymų daugiau yra vyrams. Moterys dominuoja paslaugų, grožio sferose, vyrai – techninėse, gamybos. „Siaurąja prasme darbai yra skirstomi į vyriškus ir moteriškus, tačiau plačiąja juos gali dirbti abi lytys“, – pastebi moteris.

Galima piktintis, tačiau realybė tokia – vis tik yra vyriški ir moteriški darbai, kuriuos galimai geriau atlieka vienos ar kitos lyties atstovai.

Darbas tiek vyrams, tiek moterims

Įmonės bei pavieniai asmenys ieškantys darbuotojų Šiaulių mieste dažniausiai neišskiria lyties faktoriaus. Tiek vyrams, tiek moterims siūlomi vadybininko, konsultanto, farmacininko, kasininko, administratoriaus, barmenų-padavėjų, siuvėjų, virėjų ir t.t. darbai.

Prie abiems lytims siūlomų darbų galima rasti net tolimųjų reisų vairuotojo darbą, kurį dažnas išskirtų kaip labiau vyrišką. Sonata Jasėnaitė pabrėžia, kad darbo skelbimuose negali būti nurodyta nei lytis, nei amžius, nei tikėjimas ar kiti kriterijai ieškant darbuotojo.

Pastebėta, jog daugėja darbo skelbimų, kuriuose nurodoma, jog reikalingas darbuotojas neturintis žalingų įpročių. Vadinasi, asmenys be žalingų įpročių darbą susirasti gali lengviau.

Taip pat daugėja darbo pasiūlymų studentams. Vienos įmonės vadovas paklaustas, kodėl ieško būtent tokio darbuotojo atsakė: „Mums reikia darbuotojo, dirbančio ne pilną darbo dieną, studentai tam tinka.“

Kaip susirasti darbą?

Specialistų manymu, asmenys norintys įsidarbinti neturi kurti klaidingo  įvaizdžio. Dažnai eidami į darbo pokalbį žmonės specialiai sukuria patrauklų savo įvaizdį, tačiau perdėtas savęs iškėlimas ar pateikimas darbdavį gali suklaidinti ar net atgrasinti.

Einant į darbo pokalbį svarbus tinkamas nusiteikimas. Per didelis pasitikėjimas savimi gali pakišti koją net patiems geriausiems, tad pasiruoškite išgirsti žodį „Ne.“

Savanorystė padeda surasti darbą – jeigu esate ar buvote savanoris, darbdaviui tai asocijuojasi su pagalba kitiems. Vadinasi, esate pratęs ne tik gauti, bet ir duoti, o tai gali būti dar vienas jūsų privalumas.